Kontakt:
Regionalna razvojna agencija
Primorsko-goranske županije
Ciottina 17/b, 51000 Rijeka

Valentina Špaleta
Viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata – otočni koordinator za područje otoka Cresa, Lošinja, Raba
e-mail: valentina.spaleta@prigoda.hr

Nevenka Kos
Viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata – otočni koordinator za područje otoka Krka
e-mail: nevenka.kos@prigoda.hr

Područje Primorsko-goranske županije obilježava bogatstvo brojnih otoka i otočića. Ukupna površina ove mikroregije iznosi 1.044 km2 i čini gotovo trećinu ukupne površine otoka u Republici Hrvatskoj, a broji sveukupno 45 otoka i otočića.

U pučinske otoke, koji su najudaljeniji od kopna spadaju Unije, Vele Srakane, Male Srakane i Susak. U kanalske otoke, koji su srednje udaljeni od kopna svrstavaju se Cres i Lošinj. Priobalni otok, koji je najbliže kopnu je Rab, dok je premošteni otok koji je s kopnom povezan mostom i zračnom lukom, Krk.

U ovoj mikroregiji provodi se posebna državna razvojna politika, čime se ostvaruju određene povlastice i olakšice. U pojedinim gradovima i općinama primjenjuje se tako Zakon o otocima, koji uređuje poseban pristup razvoju i legislativni okvir za provedbu mjera koje ublažavaju poteškoće izazvane specifičnim uvjetima za rad i život na tim područjima.

Na ovome području bilježi se kontinuirani porast broja stanovnika, turizam čini oko dvije trećine turističke aktivnosti cjelokupnog područja Županije, a otok Krk je najnaseljeniji otok u Republici Hrvatskoj. Krk je, uz susjedni otok Cres ujedno i najveći otok u Jadranskome moru, odnosno najveći otok u Republici Hrvatskoj.

Kontinuirana ulaganja u energetski sektor, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša na području otoka Krka, polučila su veliki uspjeh u svrstavanju ovoga otoka među prvih deset energetski održivih otoka Europske unije.

Specifičnost razvoja otoka Primorsko-goranske županije očituje se i u osmišljavanju i realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata koji uvelike utječu na poboljšanje kvalitete života otočana, ali i na cjelokupni razvoj Županije. Ističu se Izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj na otoku Cresu, Razvoj otoka Unije kao energetski samoodrživog otoka putem realizacije čitavog niza manjih projekata, unaprjeđenje lučke infrastrukture u lukama otoka Krka, razvoj sustava gospodarenja otpadom i vodno-komunalne infrastrukture na otoku Krku.

Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ u ulozi regionalnoga koordinatora, pruža stručnu i savjetodavnu pomoć javnopravnim tijelima s područja mikroregije Otoci.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Sanacija zatvorenih odlagališta neopasnog otpada”

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026. objavljuje Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Sanacija zatvorenih odlagališta neopasnog otpada” (referentni broj: NPO.C1.3.R2-I2.01).  Svrha poziva je sanacija zatvorenih odlagališta neopasnog otpada  koja ne zadovoljavaju uvjete utvrđene Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, te koja su prestala s radom, odnosno

Pročitaj više >

Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2022. godini.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, objavilo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2022. godini. Status: otvoren od 12. svibnja 2022. godine Prihvatljivi prijavitelji: jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine, I. do VI. skupine sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne

Pročitaj više >

Predstavljanje nove aplikacije za Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka povodom Dana Muzeja

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka obilježit će se Dan muzeja, a višednevnim programom Muzej će pridonijeti ovogodišnjoj temi „Moć muzeja“. U okviru  podteme „Moć inovacija u području digitalizacije i pristupačnosti“ predstavlja muzejsku mobilnu i web aplikaciju nastaluna inicijativu Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije – PRIGODA, a u suradnji Pomorskog i povijesnog muzeja

Pročitaj više >

ROBOTIMA – my sea robotics – poziv za sudjelovanje na događaju namijenjenom podizanju svijesti o pomorskoj robotici

U sklopu festivala o moru mareINfvg kojeg organizira Maritime Technology Cluster FVG, glavni klaster za maritimne tehnologije u regiji Friuli Venezia Giulia 23.05.2022. u Trstu na Piazza Ponterosso sa početkom u 11 sati održati će se jednodnevno događanje ROBOTIMA. Događaj je organiziran u okviru projekta Interreg Italy Croatia InnovaMare i osmišljen je kako bi potaknuo

Pročitaj više >