Kontakt:
Regionalna razvojna agencija
Primorsko-goranske županije
Ciottina 17/b, 51000 Rijeka

Valentina Špaleta
Viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata – otočni koordinator za područje otoka Cresa, Lošinja, Raba
e-mail: valentina.spaleta@prigoda.hr

Nevenka Kos
Viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata – otočni koordinator za područje otoka Krka
e-mail: nevenka.kos@prigoda.hr

Područje Primorsko-goranske županije obilježava bogatstvo brojnih otoka i otočića. Ukupna površina ove mikroregije iznosi 1.044 km2 i čini gotovo trećinu ukupne površine otoka u Republici Hrvatskoj, a broji sveukupno 45 otoka i otočića.

U pučinske otoke, koji su najudaljeniji od kopna spadaju Unije, Vele Srakane, Male Srakane i Susak. U kanalske otoke, koji su srednje udaljeni od kopna svrstavaju se Cres i Lošinj. Priobalni otok, koji je najbliže kopnu je Rab, dok je premošteni otok koji je s kopnom povezan mostom i zračnom lukom, Krk.

U ovoj mikroregiji provodi se posebna državna razvojna politika, čime se ostvaruju određene povlastice i olakšice. U pojedinim gradovima i općinama primjenjuje se tako Zakon o otocima, koji uređuje poseban pristup razvoju i legislativni okvir za provedbu mjera koje ublažavaju poteškoće izazvane specifičnim uvjetima za rad i život na tim područjima.

Na ovome području bilježi se kontinuirani porast broja stanovnika, turizam čini oko dvije trećine turističke aktivnosti cjelokupnog područja Županije, a otok Krk je najnaseljeniji otok u Republici Hrvatskoj. Krk je, uz susjedni otok Cres ujedno i najveći otok u Jadranskome moru, odnosno najveći otok u Republici Hrvatskoj.

Kontinuirana ulaganja u energetski sektor, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša na području otoka Krka, polučila su veliki uspjeh u svrstavanju ovoga otoka među prvih deset energetski održivih otoka Europske unije.

Specifičnost razvoja otoka Primorsko-goranske županije očituje se i u osmišljavanju i realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata koji uvelike utječu na poboljšanje kvalitete života otočana, ali i na cjelokupni razvoj Županije. Ističu se Izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj na otoku Cresu, Razvoj otoka Unije kao energetski samoodrživog otoka putem realizacije čitavog niza manjih projekata, unaprjeđenje lučke infrastrukture u lukama otoka Krka, razvoj sustava gospodarenja otpadom i vodno-komunalne infrastrukture na otoku Krku.

Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ u ulozi regionalnoga koordinatora, pruža stručnu i savjetodavnu pomoć javnopravnim tijelima s područja mikroregije Otoci.

Predstavljena mobilna aplikacija “Visit Kvarner”

U sjedištu Primorske-goranske županije premijerno je predstavljena nova mobilna aplikacija “Visit Kvarner”, koja će na jednostavan, moderan i intuitivan način budućim korisnicima približiti turističke informacije o Kvarneru. Projekt mobilne aplikacije osmislila je Javna ustanova “Regionalna razvojna agencija PGŽ” te ju je izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera i riječkom start-up informatičkom tvrtkom Exevio d.o.o.,

Pročitaj više >

Otvoreno više poziva za klaster zdravlja u okviru programa Obzor Europa

Europska komisija i Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA) objavili su prve pozive za dostavu projektnih prijedloga u okviru klastera 1- Zdravlje, u sklopu programa Obzor Europa za  2021. godinu. Pozivi u okviru ovog klastera odnose se na promociju zdravlja, partnerstva za zdravlje, suzbijanje zaraznih bolesti, liječenje oboljenja od raka, održivi, kvalitetni

Pročitaj više >

Europski zeleni plan: Komisija predlaže novu strategiju za zaštitu i obnovu šuma u EU

Europska komisija donijela je Novu strategiju EU-a za šume za 2030., jednu od glavnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana koja se nadovezuje na Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. Dio je to paketa mjera predloženih u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. i postizanja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Strategija će pomoći

Pročitaj više >

Hrvatskoj stiže dodatnih 530 milijuna eura iz Bruxellesa

Europska komisija je odobrila 530 dodatnih milijuna eura Hrvatskoj za očuvanje radnih mjesta iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Prema priopćenju Europske komisije, dodatnih 530 milijuna eura namijenjeno je očuvanju radnih mjesta za vrijeme pandemije i nakon dva velika potresa prošle godine koji su imali snažan učinak na hrvatsko

Pročitaj više >