Primorsko-goranska županija regija je atraktivnog geografskog položaja, prirodnih bogatstava i raznolikosti, izgrađene prometne i komunalne infrastrukture, kvalitetnih ljudskih resursa i spremnosti na prihvaćanje novih izazova.

Moderna prometna infrastruktura ogleda se u svim prometnim sektorima. U pomorskom prometu, tu je luka Rijeka-luka od osobitog (međunarodnog) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, 89 luka otvorenih za javni promet županijskog značaja, 61 luka otvorenih za javni promet lokalnog značaja te 4 trajektne linije kao nastavak državnih cesta. Županija ima gotovo 160 km željezničke pruge, cestovna udaljenost od europskih centara iznosi oko 500 km. U zračnom prometu, Zračna luka Rijeka predstavlja međunarodnu zračnu luku najznačajniju u Županiji, a blizina europskih međunarodnih zračnih luka je na udaljenosti od oko jedan sat leta.

Primorsko-goranska županija je treća najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj, s bruto domaćim proizvodom od 3,876 mil. € (2016. godina). Najvažnije gospodarske djelatnosti Županije su: trgovina, prerađivačka industrija i ostala industrija i turistička djelatnost. (Izvor: Državni zavod za statistiku)

Primorsko-goranska županija jedna je i od najrazvijenijih turističkih regija u Hrvatskoj, poznata kao destinacija Kvarner. Turizam ima preko 160 godina tradicije razvoja otkako je izrađen prvi hotel u Opatiji. Kvarner je ekološki čisto područje, s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, sa sjajnim turističkim programima i mogućnostima za aktivan odmor. Turistima je u Županiji na raspolaganju gotovo 210.000 stalnih postelja. (Izvor: Ministarstvo turizma). U 2018. godini ostvareno je gotovo 15,3 milijuna noćenja, što Primorsko-goransku županiju svrstava na visoko treće mjesto prema broju ostvarenih noćenja u Republici Hrvatskoj. (Izvor: Državni zavod za statistiku)

Primorsko-goranska županija je županija s najvišim udjelom obrazovanih osoba na razini srednjoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, te druga s najvišim udjelom visokoobrazovanih osoba, nakon Grada Zagreba.

Vizija razvoja Primorsko-goranske županije, identificirana u Razvojnoj strategiji Primorsko-goranske županije 2016.-2020., glasi:

„Primorsko-goranska županija je konkurentna, održiva i društveno pravedna regija poželjna za život i rad.“

Ovakva regija podrazumijeva i posebnu brigu za područja s razvojnim posebnostima kao što su mikroregije Gorski kotar i Otoci, ali i prepoznavanje važnosti urbanih područja za regionalni razvoj.

Primorsko-goranska županija
Primorsko-goranska županija
Katalog investicija PGŽ