Kontakt:
Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije
Ciottina 17/b, 51000 Rijeka
e-mail: info@prigoda.hr

Mikroregija Priobalje sa svojim neposrednim zaleđem  zauzima oko 34% kopnenog teritorija Županije. Priobalju pripada 16 jedinica lokalne samouprave: gradovi Rijeka, Opatija, Kastav, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski, te općine Matulji, Viškovo, Kostrena, Čavle, Mošćenička Draga, Lovran, Klana, Jelenje i Vinodolska općina.

Grad Rijeka predstavlja poslovno, upravno-administrativno, gospodarsko i kulturno središte Županije. U cilju jačanja gospodarstva regije, Grad Rijeka sa svojih 10 susjednih jedinica lokalne samouprave čini Urbanu aglomeraciju Rijeka, prvu ustrojenu aglomeraciju u Hrvatskoj.

Blaga i stabilna mediteranska klima omogućava velik broj sunčanih sati, pa tako mikroregije Priobalje i Otoci spadaju među vrlo sunčana područja u Hrvatskoj, s oko ukupno 2.300 sunčanih sati godišnje. Ova specifičnost temelj je velikog potencijala za daljnji razvoj gospodarstva, kroz izgradnju solarnih elektrana, zatim specifičnih oblika zdravstvenog turizma kao npr. wellness turizam, te drugih aktivnosti temeljenih na suncu.

Na ovom području djeluje i najveći broj poduzetničkih zona, među koje se svrstava i Industrijska zona Bakar, najveća poduzetnička zona u Republici Hrvatskoj. U njoj posluje oko 180 gospodarskih subjekata, koji zapošljavaju oko 4.500 ljudi.

Prema izračunu indeksa razvijenosti, Općina Kostrena najrazvijenija je jedinica lokalne samouprave, a njih čak sedam nalazi se među prvih 20 najrazvijenijih na razini Republike Hrvatske.

Priobalje predstavlja turističko, prometno i industrijsko središte Primorsko-goranske županije.

Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ u ulozi regionalnoga koordinatora, pruža stručnu i savjetodavnu pomoć javnopravnim tijelima s područja mikroregije Priobalje.

Sektoru ribarstva putem otvorenih natječaja na raspolaganju 20 milijuna kuna

Do 31. siječnja 2022. godine otvorene su prijave za podnošenje Zahtjeva za dodjelu potpore iz sektora ribarstva na pet otvorenih natječaja. Natječaji se odnose na ulaganja u inovacije, diversifikaciju, zaštitu zdravlja i sigurnost, energetsku učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena te dodanu vrijednost i kvalitetu proizvoda, a njihova ukupna vrijednost iznosi 20 milijuna kuna. Za dodjelu

Pročitaj više >

Objavljen novi Natječaj za provedbu tipa operacije 4.3.1 Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 18. siječnja 2022. godine Natječaj za provedbu Podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tipa operacije 4.3.1 „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 150.000.000,00 HRK, a svrha natječaja je povećanje

Pročitaj više >

Visoko obrazovanje: priprema sveučilišta EU-a za budućnost putem dublje transnacionalne suradnje

Danas je europskom društvu potreban doprinos sveučilišta i drugih visokih učilišta više nego ikad prije. Europa se suočava s velikim izazovima kao što su klimatske promjene, digitalna transformacija i starenje stanovništva, a sve u vrijeme najveće globalne zdravstvene krize u zadnjih 100 godina i njezinih gospodarskih posljedica. Sveučilišta i cijeli sektor visokog obrazovanja u jedinstvenom

Pročitaj više >

Opatijska škola dobila dvije pametne učionice

Opatijska Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov« raspolaže prvom pametnom učionicom u Hrvatskoj. Točnije, dvije učionice opremljene su pametnim utičnicama, koje mjere potrošnju i kvalitetu energije i kojima se može daljinski upravljati te senzorima i zajedničkom centralnom jedinicom. Takva je oprema omogućila opatijskim osnovnoškolcima niz mogućnosti, a jedna od njih je i očitanje kvalitete zraka u

Pročitaj više >