Primorsko-goranska županija je druga najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj, s bruto domaćim proizvodom od 4,167 mil. € (2017. godina). Primorsko-goranska županija izdvaja se od ostalih županija po koncentraciji značajne gospodarske infrastrukture i djelatnosti: međunarodna morska luka, rafinerija, brodogradilišta, naftni terminal, promet i skladištenje i druge.

Primorsko-goranska županija je jedna od najrazvijenijih turističkih regija u Hrvatskoj, poznata kao destinacija Kvarner. Turizam ima preko 160 godina tradicije razvoja otkako je izrađen prvi hotel u Opatiji. Kvarner je ekološki čisto područje, s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, sa sjajnim turističkim programima i mogućnostima za aktivan odmor. Turistima je u Županiji na raspolaganju 190.064 postelja. (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

U 2019. godini ostvareno je preko 15,3 milijuna noćenja, što Primorsko-goransku županiju svrstava na visoko treće mjesto prema broju ostvarenih noćenja u Republici Hrvatskoj.

Prerađivačka industrija najzastupljenija je gospodarska grana u Primorsko-goranskoj županiji, s udjelom od gotovo 23% u ostalim djelatnostima, a slijede ju turistička djelatnost i poslovanje nekretninama.

(Izvor: Državni zavod za statistiku)

U Primorsko-goranskoj županiji nalazi se i najveća poslovna i trgovačka zona u Republici Hrvatskoj-Industrijska zona Bakar, s površinom od 500 ha, u kojoj se nalazi 170 poslovnih subjekata koji zapošljavaju sveukupno 4 000 osoba.

Na području Županije posluje i niz malih poduzetničkih zona, koje čine okosnicu razvoja gospodarstva na lokalnoj razini.