Primorsko-goranska županija je druga najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj, s bruto domaćim proizvodom od 3,876 mil. € (2016. godina). Najvažnije gospodarske djelatnosti Županije su: trgovina, prerađivačka industrija i ostala industrija i turistička djelatnost.

Primorsko-goranska županija je jedna od najrazvijenijih turističkih regija u Hrvatskoj, poznata kao destinacija Kvarner. Turizam ima preko 160 godina tradicije razvoja otkako je izrađen prvi hotel u Opatiji. Kvarner je ekološki čisto područje, s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, sa sjajnim turističkim programima i mogućnostima za aktivan odmor. Turistima je u Županiji na raspolaganju gotovo 210.000 stalnih postelja. (Izvor: Ministarstvo turizma)

U 2018. godini ostvareno je gotovo 15,3 milijuna noćenja, što Primorsko-goransku županiju svrstava na visoko treće mjesto prema broju ostvarenih noćenja u Republici Hrvatskoj.

Prerađivačka industrija jedna je od najvažnijih gospodarskih grana u Primorsko-goranskoj županiji (prerada nafte, brodograđevna djelatnost), a vrijednost prodanih industrijskih proizvoda u 2017. godini bio je više od 14,6 mlrd. kuna, što ovu Županiju svrstava na drugo mjesto u udjelu vrijednosti prodaje industrijskih proizvoda na razini Republike Hrvatske, nakon Grada Zagreba.

(Izvor: Državni zavod za statistiku)

Primorsko-goranska županija
Primorsko-goranska županija
Katalog investicija PGŽ

U Primorsko-goranskoj županiji nalazi se i najveća poslovna i trgovačka zona u Republici Hrvatskoj-Industrijska zona Bakar, s površinom od 500 ha, u kojoj se nalazi 170 poslovnih subjekata koji zapošljavaju sveukupno 4 000 osoba.

Na području Županije posluje i niz malih poduzetničkih zona, koje čine okosnicu razvoja gospodarstva na lokalnoj razini.