Tvrtka Adriacom d.o.o. dobila 134.800 kn za projekt “Pametna torba sa sustavom prijenosa za korisnike elektromotornih invalidskih kolica”


S inovativnim poduzetnicima s područja Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka potpisali su ugovore o financiranju inovativnih projekata iz sredstava Zaklade za financiranje izrade prototipova (FIPRO), a koji su odabrani temeljem Javnog poziva prema kriterijima Zaklade.

više

Turistička zajednica grada Rijeke privodi kraju projekt objedinjenog destinacijskog informativnog sustava (ODIS) i portala RIJEKA MARKET PLACE te RIJEKA WALLET


Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s Riječkim prstenom privodi kraju projekt Objedinjenog informativnog sustava (oDIS) i portala Rijeka Market Place te Rijeka Wallet, koji se temelje na najnovijoj tehnologiji stvaranja baza podataka, tzv. blockchainu, razvijenom za “hendlanje” kriptovaluta. Ovaj napredan projekt turistička zajednica planira kandidirati i za nagradu Smart tourist destination 2020, natječaj Europske unije za pametne gradove.

više

Postavljene punionice za električne bicikle u Ravnoj gori


Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma, Općina Ravna Gora  dobila je punionice za električne bicikle, a uskoro će biti nabavljeni i električni bicikli.

-S obzirom na sve veću zastupljenost cikloturizma, kao i činjenicu da su na području Ravne Gore dobro uređene biciklističke staze, u planu je i nabava deset električnih bicikala koji će se moći iznajmljivati u Turističkoj zajednici Općine Ravna Gora te puniti na punionicama smještenim ispred prostora Turističke zajednice Općine Ravna Gora, istaknuo je Načelnik Mišel Šćuka.

Detalji su dostupni na sljedećoj poveznici.

(Izvor: www.novilist.hr; Fotografije: Google slike) 


Cres 2020. dobiva sunčanu elektranu


HEP kreće u značajniju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Potpisan je ugovor za gradnju sunčane elektrane Orlec Trinket na Cresu, čija će očekivanja proizvvodnja biti 8,5 kW godišnje,

više

Komunikacijska platforma experience krk


Turistička zajednica Krk razvila je projekt ExperienceKrk. Riječ je o digitalno-marketinškoj kampanji portala, odnosno komunikacijske platforme namijenjene turistima, čija je zadaća prodaja proizvoda destinacije, a time i promocija svih njezinih dionika.

više

Krk dobio novih pet pametnih spremnika za otpad


Grad Krk je, uz dva postojeća pametna spremnika za otpad, dobio novih pet “pametnih” kanti. Spremnici su opremljeni senzorima, koji mjere količinu ubačenog otpada te po svojoj ispunjenosti elektroničkim putem dojavljuju potrebu za njihovim pražnjenjem. Spremnici funkcioniraju na solarni pogon, a opremljeni su i kompaktorima kojima se sabija otpad unutar kanti, zbog čega se znatno smanjuje učestalost njihova pražnjenja, a time i potreba za radom komunalnog društva i trošenjem goriva vozila kojima se otpad odvozi i zbrinjava.

više

Edukativna računalna igra na integriranu temu Kraljevice


Učenici 3. razreda Osnovne škole Kraljevica osmislili su scenarij za edukativnu računalnu igru na integriranu temu Kraljevice. 

Igra je osmišljena u okviru projekta GLAT-Games for Learning Algorithmic Thinking, sufinanciranog iz Erasmus+ programa.

Učenici su izradili igru u suradnji sa studenticama 5. godine politehnike i informatike Tajane Pavić i Nikoline Turkalj.

više

Pametni i oslikani spremnici za otpad na ulicama Rijeke, Jelenja, Čavli, Kostrene, Klane i Kastva


Riječke ulice dobile su pametne spremnike za otpad. 

Spremnici sami dojavljuju kada su spremni za pražnjenje, pune se sunčevom energijom, a na njima se nalaze likovna djela mladih riječkih umjetnika, čime su spremnici postali dio urbanog identiteta grada. Riječ je o sveukupno dvanaest Bigbelly Solarima, pametnim solarnim spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada, a koji će postupno zamijeniti postojeće košarice za otpad.

više

Karticom do 10 posto popusta na rivijeri Crikvenica – Novi vinodolski – Vinodol


Posjetitelji Rivijere Crikvenica-Novi Vinodolski-Vinodol uživaju u odmoru zahvaljujući kartici Crikvenica-Novi Vinodolski-Vinodol Tourist Card. 

Radi se o turističkoj kartici s kojom posjetitelji mogu dobiti 10 posto popusta na razne usluge u tri jedinice lokalne samouprave, uključujući hranu, posjete kulturnim aktivnostima, izlete, rekreativne aktivnosti i kupovinu suvenira.

više

Kastav prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Strategiju razvoja pametnog grada


Kastav je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Strategiju razvoja pametnog grada 2017.-2022. godine, u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 300 stanovnika.

U postupku implementacije su gradska aplikacija KastApp, pametne autobusne stanice s najavom dolaska autobusa, inteligentna javna rasvjeta, uvođenje digitalnih rješenja u upravu i javnu nabavu ili inovativni načini financiranja objekata za društvenu namjenu. Od dugoročnih planova izdvaja se projekt izgradnje pametnih naselja, uz korištenje suvremene tehnologije, kako bi se građanima, s jedne strane olakšao, pojednostavio i ubrzao svakodnevni život u gradu, te s druge strane smanjili troškovi lokalnoj samoupravi.

Kastav pametni grad-Strategija razvoja 2017.-2022.


Grad Rijeka proglašen najboljim u kategoriji Smart City


Gradonacelnik.hr, Hanza media i Ipsos organizirali su projekt izbora najboljih hrvatskih gradova. Svečanost proglašenja i dodjele nagrada održana je 11. listopada 2018. godine u šibenskom hotelu Amadria Parku, u okviru Dana regionalnog razvoja i EU fondova“, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Smart City titulu dobio je Grad Rijeka. Naime, Grad Rijeka već niz godina razvija projekte koji doprinose konceptu pametnog grada pa je tako tijekom 2017. i 2018. godine pokrenuta provedba čak 83 projekta koji su u tijeku. Također, Grad Rijeka je istaknuo i projekt „Primjena drona u prometnim projektima i ažuriranju GIS orto-foto podloga“.


Ključni projekti kojima Rijeka postaje pametni grad


Poslovni dnevnik je već 2015. prepoznao potencijal Grada Rijeke te mu je u kategoriji Pametnija ekonomija dodijelio nagradu Gradovi budućnosti za projekt Startup inkubator za mlade.

više