Kastav prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Strategiju razvoja pametnog grada

Kastav je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Strategiju razvoja pametnog grada 2017.-2022. godine, u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 300 stanovnika.

U postupku implementacije su gradska aplikacija KastApp, pametne autobusne stanice s najavom dolaska autobusa, inteligentna javna rasvjeta, uvođenje digitalnih rješenja u upravu i javnu nabavu ili inovativni načini financiranja objekata za društvenu namjenu. Od dugoročnih planova izdvaja se projekt izgradnje pametnih naselja, uz korištenje suvremene tehnologije, kako bi se građanima, s jedne strane olakšao, pojednostavio i ubrzao svakodnevni život u gradu, te s druge strane smanjili troškovi lokalnoj samoupravi.

Kastav pametni grad-Strategija razvoja 2017.-2022.

Grad Rijeka proglašen najboljim u kategoriji Smart City

Gradonacelnik.hr, Hanza media i Ipsos organizirali su projekt izbora najboljih hrvatskih gradova. Svečanost proglašenja i dodjele nagrada održana je 11. listopada 2018. godine u šibenskom hotelu Amadria Parku, u okviru Dana regionalnog razvoja i EU fondova“, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Smart City titulu dobio je Grad Rijeka. Naime, Grad Rijeka već niz godina razvija projekte koji doprinose konceptu pametnog grada pa je tako tijekom 2017. i 2018. godine pokrenuta provedba čak 83 projekta koji su u tijeku. Također, Grad Rijeka je istaknuo i projekt „Primjena drona u prometnim projektima i ažuriranju GIS orto-foto podloga“.

Ključni projekti kojima Rijeka postaje pametni grad

Poslovni dnevnik je već 2015. prepoznao potencijal Grada Rijeke te mu je u kategoriji Pametnija ekonomija dodijelio nagradu Gradovi budućnosti za projekt Startup inkubator za mlade.

Podizanje kvalitete života građana, transparentnost rada lokalne samouprave, mnoštvo razvojnih programa namijenjenih poduzetnicima, otvaranje poduzetničkih centara i inkubatora, zaštita okoliša, pametno upravljanje resursima, uključujući i novac iz gradskog proračuna – tek je dio šireg popisa aktivnosti koje Rijeka u smjeru transformacije u pametni grad u posljednjih nekoliko godina poduzima.

Ključni projekti su:

  1. Socijalni inkubator
  2. Riječki program lokalnog partnerstva
  3. E – Konzultacije
  4. Startup inkubator
  5. Portal otvorenih podataka Grada Rijeke
  6. Portal eUsluga
  7. ePotpis i elektronički dokumenti
  8. Pametne kartice
  9. ICT for Energy Efficiency – Informatičke i komunikacijske tehnologije za energetsku učinkovitost u gradovima

Detaljnije