Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u RH potaknula je inicijativu za intenzivniju suradnju s gradom Nicom. Nakon uspostave komunikacije Grada Opatije, Fakulteta za menadžment u turizmi i hotelijerstvu i Ugostiteljske škole Opatija, te zajedničke prijave ERASMUS projekta, krajem prošlog tjedna realiziran je bogat program posjete francuske delegacije Opatiji. Delegaciju su predvodili čelni ljudi Ugostiteljske škole Paul Augier iz Nice i strukovne organizacije izvrsnosti u hotelijerstvu i turizmu Campus TIH iz regije Azurne obale.
Ugostiteljska škola u Opatiji iskoristila je priliku za prezentaciju učeničkih znanja i kapaciteta organizacijom Pic –nic Chic. Uslijedili su razgovori o mogućnostima transfera znanja opatijskom Regionalnom centru kompetentnosti – Ugostiteljskoj školi Opatija. Utisci gostiju iz Nice su iznimni:
“Započeli smo suradnju na razini naših obrazovnih ustanova inicijativom Francuskog veleposlanstva u RH. Uvidjeli smo da možemo ostvariti zajednički interes. Na učeničku će razmjenu u Opatiju doći 24-ero učenika iz Nice, a i opatijski će učenici u uzvratni posjet. Postoje brojne sličnosti između Opatije i Nice, vaša arhitektura nas oduševljava, slična je našoj, no u Opatiji je sve nekako mirnije, zelenije, uz obalu imate prekrasnu šetnicu, a kod nas promenadom uz more voze automobili”, kazao je Denis Férault, ravnatelj Srednje hotelijerke škole „Paulo Augier“ prilikom druženja na Pic-nic Chicu.
“Zajedničkim snagama razvijat ćemo daljnja iskustva i surađivati. Ugostiteljska škola ima 360 učenika i 4 obrazovna programa, u tijeku su prijave za upis u novu školsku godinu te vjerujem u dobar odaziv učenika. Po pitanju prelaska Ugostiteljske škole u Centar kompetentnosti čeka nas jako puno posla, pripreme su odrađene, a u naredne dvije godine obavit će se potrebni radovi na rekonstrukciji i opremanju zgrade”, rekla je županijska pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.
Grad Opatija pružio je iznimnu potporu organizaciji boravka delegacije:
„Imamo vjerojatno zajednički problem, iako nam je turizam razvijen, ne želimo se uljuljati već istraživati nove mogućnosti i pomicati granice ponude. U svemu je tome iznimno važno moderno školovanje i usvajanje novih kompetencija, pridobivanje mladih ljudi za školovanje u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci, digitalizacija i personalizirana komunikacija s klijentima, ekološki turizam i održivi razvoj.“ Gradonačelnik Kirigin je gostima predstavio Opatiju i njene turističke i gastronomske potencijale kao i manifestacije. Gosti su predložili povezivanje opatijskog i karnevala u Nici.
Održan je i nastavak prethodno pokrenutih dogovora o razmjeni studenata na Fakultetu za menadžment u turizmi hotelijerstvu. Koristit će se mogućnosti ERASMUS programa i uključivanja stranih studenata u praktični rad u opatijskim hotelijersko-turističkim tvrtkama uz sudjelovanje na ljetnim modulima prilagođenim za strance.
Boravak delegacije omogućio je i svečano obilježavanje 100te godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj, te je tim povodom u Amadria Park hotelima održan i kuharski masterclass na kojemu sudjeluje francuski tim predvođen chefom Jean-Marc Delacourtom, kuharom s dvije Michelinove zvjezdice i nositeljem prestižne nacionalne nagrade za najboljeg u struci. Francuski tim Ugostiteljske škole u Nici te hrvatski tim predvođen glavnim chefom hotela Milenij Filipom Krmpotićem i predstavnicima ugostiteljske škole u Opatiji priredili su show program za goste hotela i posjetitelje prezentacijom dijela pripreme menija chefa Delacourta i organizacijom degustacije pripravljenih delicija.
U hotelu Milenij u održana je ‘Večer francuske kuhinje’ na kojoj je chef Delacourt osmislio je poseban meni, a tijekom večere na terasi Milenija pripremljen je i glazbeni program uživo.